Prípravné kroky
- Pridajte horčicu, žĺtky, soľ, korenie a 3 lyžice oleja a potom svižne šľahajte asi 10 sekúnd (Rýchlikom).
- Umiestnite lievik na veko a nalejte olej počas šľahania rýchlosťou 1.
- Keď majonéza stúpne, nalejte ocot cez lievik a šľahajte rýchlosťou 2 asi 10 sekúnd.
- Ak máte radi majonézu pevnú, je pripravená. Pre krémovejšiu majonézu pridajte 1 až 2 polievkové lyžice vody cez lievik pri šľahaní rýchlosťou 2, niekoľko sekúnd.
Poznámky
Zmeňte príchute majonézy pridaním ingrediencie podľa vášho výberu na konci a šľahaním niekoľko sekúnd rýchlosťou 2.
- Koktailová omáčka: 2 lyžice kečupu, 2 čajové lyžičky brandy alebo whisky a 1 čajová lyžička worcesterskej omáčky.
- Aioli: 2 strúčiky cesnaku, olúpané a drvené (Lis na cesnak) a 1 čajová lyžička paprikového prášku (voliteľné).
- Zelená omáčka: 5 až 6 vetvičiek trávy, nasekaných na výber (petržlen, pažítka, koriander, bazalka atď.)
- Tatárska omáčka: zmes (Tornádo) 50 g scedených uhoriek, 2 lyžice scedených kapary, 2 až 3 vetvičky petržlenovej vňate (estragón alebo pažítka) a štipka čili prášku (voliteľné).
- Citrónová omáčka: Nahraďte ocot 1 čajovou lyžičkou citrónovej šťavy a kôrou 1/2 neošetreného citróna.
- Kari omáčka: 1 lyžica kari prášku
- Chrenová omáčka: 1 lyžica chrenu
8 porcií
- 3 lyžice horúcej horčice
- 2 žĺtky
- 1 lyžica soli
- 1 štipka korenia
- 300 g oleja
- 1 lyžica octu
Čas prípravy
5 minút
Celkový čas
5 minút
Obtiažnosť
ľahký